Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Προκόπιος Λαζαρίδης, Μητροπολίτης Ικονίου (1911 - 1923)
Στις σελίδες 91-102 της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του Θεόδωρου Τσίρη Η προσφορά της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου στη Μικρά Ασία από το 1913 ως το 1922 (Θεσσαλονίκη 2009) υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες και περαιτέρω αναφορές για την ζωή και το έργο του στην αρχαιοτάτη Μητρόπολη Ικονίου στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής (και ειδικότερα στην πεπλεγμένη σχέση του με τους Κεμαλιστές και τους Τουρκορθόδοξους). Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στις σκοτεινές συνθήκες του θανάτου του: ο Προκόπιος έσβησε στην φυλακή της Καισάρειας την επαύριο της πυρπόλησης των εκκλησιών της το Σάββατο του Λαζάρου, 31 Μαρτίου 1923* -- συγκυρία που οπωσδήποτε ενισχύει την περί δηλητηρίασης του θεωρία -- ενώ ο θάνατος του ανακοινώθηκε στην Συνεδρία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 21ης Απριλίου 1923.

*η πυρπόληση εκκλησιών στην Καππαδοκία ΠΡΙΝ από την αναχώρηση των Ελληνορθόδοξων μάς δείχνει ότι και κάποιες εκκλησίες της Σύλλης θα μπορούσαν να είχαν καταστραφεί πριν αναχωρήσουν από εκεί οι πρόγονοι μας... (Πάντως ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου δεν πυρπολήθηκε -- κηδεύτηκε άλλωστε εκεί ο Προκόπιος -- και σώζεται ως τις μέρες μας, έστω και ως ... γυμναστήριο γυναικών!)

[Metropolitan Prokopios of Iconium (Konya) died under murky circumstances in a Kayseri prison on or about March 31, 1923 ... the day after the burning of several Kayseri churches.]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου