Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Άγιος Χαρίτων: επισκέψιμος 'σύντομα'


Άνω αριστερά σε μεγέθυνση η ιστορική Μονή Αγίου Χαρίτωνος, στο κέντρο όπως/όσο φαίνεται στο google maps, νότια της Σύλλης (επάνω στο κέντρο) και δυτικά του Ικονίου (άκρη δεξιά): όπως φαίνεται, και όπως δείχνει το παρακάτω μήνυμα του αντιπροέδρου της Ένωσης Συλλαίων Κωστή Αγιαννίδη, η Μονή θα είναι, πιθανόν σε δυο χρόνια, προσβάσιμη στους επισκέπτες ... ύστερα από σχεδόν 100 χρόνια, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες ήταν εγκλωβισμένη σε μεγάλη αεροπορική βάση.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΩΣΤΗ ΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΑΙΩΝ

Αγαπητοί μου Συλλελήδες, σας δίνω ένα σύνδεσμο του Dropbox, όπου μπορείτε να δείτε και ν' αποθηκεύσετε τις 60 φωτογραφίες στιγμιοτύπων απ' το προσκύνημα της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού στη Σύλλη την Πέμπτη 11η Ιουλίου.

https://www.dropbox.com/sh/dlkxzmjv3hhvpto/AABISrdWEpU2CCBQYEE1KPE2a?dl=0

Οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν στον Επ. Καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Πιτταρά, καθότι στο προ διετίας ταξίδι μας είχα καταγράψει με τη μηχανή μου ό,τι μ' ενέπνευσε. Ευνοϊκή συγκυρία ευόδωσε την πρωτοβουλία της αρχηγού κας Αν. Αρπατζή -  Ξενάκη να καλέσει τον Καθηγητή Μιμίρογλου, ο οποίος ήρθε, μας ξενάγησε στον ΙΝ Αρχ. Μιχαήλ και στο Μουσείο της Σύλλης.

Σ' αντίθεση με την προ διετίας επίσκεψη δεν αισθανθήκαμε παρουσία φυλάκων. Είχε φαίνεται συνεννοηθεί ο Καθηγητής Μιμίρογλου, ο οποίος μας περίμενε εκεί.

Οι τρεις ιερωμένοι συμπροσκυνητές μας έψαλλαν δέηση και το τροπάριο των Ταξιαρχών χωρίς καμιά απολύτως ενόχληση ενδεδυμένοι κανονικά με το αντερί τους. Περιττό να σας περιγράψω τη συγκίνησή μου, η οποία είναι έκδηλη σε μια φωτογραφία, όπου κοιτώ προς τον Παντοκράτορα, το μοναδικό, ενδεχομένως, Παντοκράτορα της Μικράς Ασίας. Όλοι θαύμασαν την αρίστη κατάσταση του ναού και τη δυνατότητά του για άμεση τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανά πάσα ώρα και στιγμή με μόνη προϋπόθεση τη μεταφορά των ιερών σκευών.

Η Σύλλη πανέμορφη, πεντακάθαρη και γραφικότατη ζέσταινε με την ατμόσφαιρά της την ψυχή και τη διάθεση. Στο Μουσείο ο Καθηγητής Μιμίρογλου μοίρασε σ' όλους τους 46 προσκυνητές το δίγλωσσο (τουρκικά- αγγλικά) βιβλίο του για το Μουσείο. Εκεί διαπιστώσαμε την έμπρακτη αναγνώριση προσφοράς στοιχείων από τον πρόεδρό μας, όπως αυτή απεικονίζεται και σε μια φωτογραφία όπου αναφέρεται ως πηγή το αρχείο του.

Ο Καθηγητής Μιμίρογλου μας συνόδευσε και στο γεύμα. Με τον Αμπντουλάχ Αζιμλί, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Muderris, είχαμε γίνει φίλοι στο Facebook. Μου πρότεινε, χωρίς να γνωρίζει κάτι, να γνωριστούμε όταν επισκεφθώ τη Σύλλη. Στην απάντησή μου ήμουν πολύ συγκεκριμένος ότι αυτό θα γινόταν στις 11/7. Προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την ομάδα των προσκυνητών στο εστιατόριό του. Οι συνεννοήσεις έγιναν πλέον με την κ. Αρπατζή. Όντως στην ευάερη ταράτσα του με θέα προς την ανατολική όχθη του χειμάρου κάτω από τέντες απολαύσαμε συλλελήδικες λιχουδιές και χαλαρώσαμε στους οντάδες του σε σημείο με βαρειά καρδιά να σηκωθούμε, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Τα ευχάριστα, όμως, ήλθαν και κατά την αναμονή του γεύματος όταν ο Καθηγητής Μιμίρογλου μας ενημέρωσε ότι ανέλαβε την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Αγίου Χαρίτωνος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 περίπου χρόνια. Έχει ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες του σ' άλλους γειτονικούς του Ικονίου χώρους (Κίλυστρα, 1000+1 εκκλησιές, Λάρανδα - Καραμάν). Χάρηκε με την ιδέα μου η επόμενη εκδρομή μας να γίνει ακριβώς για να επισκεφθούμε όλους τους χώρους αυτούς, αφού, βέβαια, καταστεί επισκέψιμη η Ιερά Μονή Αγίου Χαρίτωνος.

Όλη αυτή η ωραία ατμόσφαιρα Πεντηκοστής, θα μου επιτρέψετε να γράψω, μέσα στην καρδιά μου μετριάστηκε απ' τη σκληρή πραγματικότητα ότι αφέθηκα να είμαι ο μόνος Σύλλελης προσκυνητής. Το αίσθημα αυτό επιδεινώθηκε απ' την άλλη πραγματικότητα. Στους συμπροσκυνητές υπήρχαν και κάποιοι φοιτητές. Το Φεβρουάριο αρνηθήκαμε τη συμμετοχή μας σαν Ένωση Συλλαίων Ελλάδος σε πρόγραμμα ERASMUS του πανεπιστημίου Ερμπακάν, που θα έδινε τη δυνατότητα σε Συλλελήδες φοιτητές 4ης και 5ης γενιάς να επιστρέψουν στη Σύλλη, να τη γνωρίσουν και να τη συνδέσουν με ευχάριστες αναμνήσεις της νεότητός τους. Ας μην αγνοούμε το γεγονός ότι απέναντι υπάρχουν κι άνθρωποι που επιθυμούν την επικοινωνία με τη Δύση, για ν' αντλήσουν στοιχεία, που θα τους βοηθήσουν να προοδεύσει η χώρα τους, πράγμα που επιθυμούμε διακαώς κι εμείς.

Όσοι ενδιαφέρεστε για το επόμενο ταξίδι ας αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα. Στόχος είναι η εκδρομή να είναι αεροπορική διάρκειας 5-6 ημερών προς τα τέλη Ιουνίου (τέλος γενικών εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ). Διαμονή στη Σύλλη μόνο με πρωινό κι ημερήσιες εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους, που θα μας υποδείξει ο Καθηγητής Μιμίρογλου. Εάν, βεβαίως, υπάρχει και κάποια άλλη ευχάριστη εξέλιξη θρησκευτικού περιεχομένου, το πρόγραμμα θα εμπλουτισθεί. Επαναλαμβάνω ότι το προσκύνημα αυτό τοποθετείται σε 2 περίπου χρόνια από σήμερα.

Δρ Κων/νος Αρ. Αγιαννίδης
Αντιπρόεδρος ΔΣ

Η γιορτή του αγίου Χαρίτωνα (28/9), ήταν μια από τις μεγαλύτερες της Σύλλης, λέει ο Ιορδάνης. Δυο μέρες πριν, άρχιζαν τ' αμάξια να φέρνουν κόσμο από την Κόνια και τη Σύλλη. Πολλοί από τη Σύλλη έρχονταν πεζοί, φέρνοντας στον ώμο τα ψάθινα καλάθια τους, πλεγμένα από τους Τούρκους με καλάμια και κλαδιά από κλαίουσες και λυγαριές κι ήσαν γεμάτα προμήθειες. Αυτοί που έρχονταν από τη Σύλλη, θά' πρεπε να κατεβούν ως κάτω στο μοναστήρι με τα σκαλοπάτια, ενώ όσοι έρχονταν από την Κόνια με αμάξια, ο δρόμος τους πήγαινε ως κάτω στο μοναστήρι κι εκεί υπήρχαν σταύλοι για τα ζώα, κελλιά και διάφοροι άλλοι χώροι. Η εκκλησιά ήταν σκαμμένη στο βουνό και η γιορτή βαστούσε δυο μέρες. Βγαίνοντας από το μοναστήρι, αν πάρουμε το δρόμο που έρχονται τ' αμάξια από την Κόνια, αυτό το σημείο είναι περίπου η μέση του δρόμου Κόνιας - Σύλλης. 

(Από το βιβλίο της Ναυσικάς Ιεσσαί-Κασσιμάτη "Αχ Μικρασία! -- ΣΥΛΛΗ, Η ΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ, σελ. 96 (Βλέπε αμέσως προηγούμενη δημοσίευση.))

[A first announcement about the planned reopening of the historic Agios Hariton monastery near Sille and Konya (until recently inaccessible to visitors due to its proximity to a large airforce base that existed in the area). The announcement is part of a message (cited in its entirety) of the vice-president of the Sillean Union, Konstantinos (Kostis) Agiannidis, inspired by a 7/11/2019 visit to Sille and conversation with Professor Ilker Mete Mimiroglu ... to whom we are grateful, incidentally, for the correction to the monastery's location right below.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου